Certificat energetic

Ce este certificatul energetic pentru cladiri?

Conform legii nr. 159/2013 – modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor – certificatul de performanta energetica a cladirii este “documentul elaborat conform metodologiei de calcul a performantei energetice a cladirilor, prin care este indicata performanța energetica a unei cladiri sau a unei unitati de cladire si care cuprinde date cu privire la consumurile de energie in cladiri si care, dupa caz, poate fi insotit de recomandari de reducere a acestora”.

Certificatul energetic cuprinde trei parti.

 1. PARTEA I: o analiza din punct de vedere termic si energetic a locuinței analizate și a instalatiilor aferente; analiza prezentata sub forma de grile de clasificare. In urma acestei analize, locuinta primeste un punctaj intre 1 și 100, unde 100 este maxim. O locuința eficienta din punct de vedere energetic va avea un punctaj cat mai apropiat de 100.

 2. PARTEA A II-A prezinta informatii despre imobilul evaluat: amplasare, tip imobil, numar nivele, date cu privire la instalatiile interioare la care este racordat(apa rece, apa calda menajera, canalizare, gaze, energie electrica);

 3. PARTEA A III-A: cuprinde recomandari pentru reducerea costurilor cu energia prin imbunatatirea performantei energetice a imobiliului.

De ce este nevoie de un certificat energetic?

Conform legii 372/2005 cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul vanzarii, inchirierii sau renovarii majore (lucrari asupra anvelopei cladirii si/sau la sistemele tehnice ale acesteia, ale caror costuri depasesc 25% din valoarea de impozitare a cladirii, fara a se tine cont de valoarea terenului pe care este situata cladirea) a unui imobil, proprietarul/investitorul are obligatia de a prezenta si Certificatul Energetic.

Pentru ce tipuri de cladiri este necesara emiterea unui Certificat Energetic?

Certificatul Energetic este obligatoriu pentru urmatoarele tipuri de cladiri:

 • locuinte unifamiliale;

 • blocuri de locuinte;

 • birouri;

 • cladiri de invatamant (crese, gradinite, scoli, licee, universitati, camine, internate);

 • spitale, policlinici;

 • hoteluri si restaurante;

 • constructii destinate activitatilor sportive;

 • cladiri pentru servicii de comert (magazine, spatii comerciale, sedii de firme, banci);

 • alte tipuri de cladiri consumatoare de energie (cladiri industriale cu regim normal de exploatare);

Cum se poate obtine un Certificat Elenergetic și cat este valabil?

In vederea obținerii Certificatului Energetic, proprietarul se adresează unei persoane fizice sau juridice numită “auditor”. Acesta, pe baza actelor prezentate de proprietar și în urma unei vizite la imobil va întocmi o fișă de analiză termică și energetică. Ulterior va fi emis Certificatul Energetic.

Certificatul Energetic are o valabilitate de 10 ani de la data emiterii.

 Prețul unui Certificat Energetic este influențat de:

 • Suprafața și complexitatea clădirii/apartamentului;

 • Datele puse la dispoziție de proprietar/investitor;

 • Timpul solicitat pentru realizare.

Pentru a stabili un preț exact pentru certificat, completati formularul de mai jos.